Stránky

pondelok 13. marca 2017

Ako na to - Distress Stain

Môj nový príspevok na scrapper.sk ukazuje, ako je možné použiť farby Distress Stain. Podte sa pozrieť a inšpirovať...

Tim Holtz® Distress Stain sú farby na vodnej báze, ktoré sa dajú použiť na papier a iné pórovité povrchy. Používa sa pre rýchle a jednoduché nanášanie farby na pozadia a väčších plôch. Nanášaním viacerých vrstiev na farbenom povrchu je možné dosiahnuť sýtejšie farby. Vrch fľaše s farbou obsahuje podušku, ktorá má vstavaný pružinový ventil. To umožňuje riadenie uvoľňovania farby z fľaše. Stlačením podušky nadol na povrch sa ventil otvorí a kvapalina sa uvoľní. Prúd tekutiny sa zastaví, ak fľašku odtiahneme od povrchu, kde farbu nanášame.
Pred použitím treba vždy fľašku zatrepať.



Dostávam často otázky, ako robievam svoje ATC kartičky (podklady, obrázky, atď.) ... tak ja vám jednotlivé postupy pomocou použitia týchto farieb ukážem. Všetky kartičky sú potom pripravené na výmenu J

Jednoduché nanášanie farby na povrch

Nanášanie farieb pomocou Distress Stain je veľmi jednoduché. Jednoducho farbu zatrepeme a otočíme poduškou nadol. Položíme na papier a slabím tlakom posúvame farbu po povrchu. Ak chceme viac farby, pritlačíme. A rozotierame.


Farbenie s použitím nalepovacích kontúr

Na túto techniku budeme potrebovať Distress Stine farbu a jednoducho nalepovacie kontúry. Tie si podľa potreby nalepíme na papier a nanesieme farbu.

TIP: odporúčam farbu dobre presušiť horkovzdušnou pištoľou, pretože keď som sa pokúšala nálepky z papiera za mokra odstrániť, trhala som aj papier. Keď to bolo suché, samolepiaca kontúra išla pekne dole. Na dozdobenie som použila len veľmi málo vecí, aby podklad kartičky vynikol. Bola by škoda zakryť tento podklad.


Farbenie s použitím potravinárskej fólie

Na túto techniku budeme potrebovať Distress Stine farbu a... zbehnite do kuchyne vezmite si rolku potravinárskej fólie. Nastihajte na menšie kúsky a naneste na ne farby Distress Stine, plus aj nejakú farbu v spreji, aby sa tam naniesla aj nejaká tekutina... farby sa tak lepšie rozotrú. Fóliu premiestnite na papier a „pokrčte“ ju na papieri, aby vznikli rôzne vzory. Nechajte poriadne preschnúť! Ja som si pre rýchlejšie schnutie fúkla teplovzdušnou pištoľou :) Len pozor na fóliu, aby nevzbĺkla! Fóliu potom opatrne odstráňte a keď ostal papier ešte mokrý, osušte ho.

TIP: na túto techniku odporúčam použiť papier, ktorý má lesklý povrch..napr. foto papier. Je to pre to, aby sa tie farby hneď po nanesení nevpili. Skúšala som to aj s klasickým výkresom ale nie je to ono...nevznikli tam potom tie  krásne mramorové efekty.


Vytváranie škvŕn

Vytváranie škvŕn je veľmi jednoduché. Chytíme fľašku a šup ju silou na papier. Čím väčšia sila tým „rozprsklejšia“ škvrna. Ak hubku farby len položíme na papier, ostane po nej kruh ak ju rezko švihneme, vytvorí sa krásna škvrna s „chobotničkami“ J.


Farbenie pečiatky

Farbenie pečiatky je veľmi jednoduché. Vezmite pečiatku, aplikujte farbu na zvolenú pečiatku a vzor preneste na papier. Nanášanie farby na pečiatku je jednoduché, pretože farba obsahuje podušku a ňou viete ľahko manipulovať.


 Ťahanie vo farbách

Nanesieme farby na nesavú podložku, kade-tade. Vezmeme papier, opäť odporúčam lesklý papier (foto papier) nesaje tak farbu. Poriadne presušíme a zdobíme :)


Všetky hotové:






Takže skúsite niečo? Dajte vedieť :)

Použitý materiál:

-          Distress Stain
-          Horkovzušná pištoľ
-          Samolepiacekontúry
-          Podušky - Distress ink


Majte sa krásne
Zuzana

6 komentárov: